Alle maatschappelijke voorzieningen krijgen dit jaar te maken met stijgende energieprijzen en hoge inflatie. Het kan zijn dat daardoor een aantal van deze voorzieningen in problemen komen. Met het oog op deze financiële zorgen is een fonds ingesteld om maatregelen te kunnen nemen die niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn effect hebben; aanvullend en aansluitend op de bij Prinsjesdag aangekondigde maatregelen van het Rijk. Op dit moment is nog niet bekend waar steun het hardst nodig is. We houden actief contact met de betrokken organisaties om goed beeld te vormen en duurzaam bij te dragen.
Cultuur
De tijdelijke vestiging van de bibliotheek in Poelenburg is gerealiseerd in de Poelenburcht. Hier is onder meer een informatiepunt gevestigd waar inwoners geholpen worden met vragen over de digitale overheid en taalcursussen.
De verkenning naar het poppodium is afgerond. We zijn gestart met de voorbereiding op het ontwikkelen van aantal scenario’s als onderdeel van de nieuwe uitvoeringsagenda Kunst en cultuur (vanaf 2023). De herijking van de subsidieregelingen is een jaar uitgesteld.
De culturele sector is extra ondersteund in 2022. We merken dat het herstel na corona langer duurt dan in andere sectoren. De bezoekers aantallen gaan nog niet terug naar het niveau van voor corona, waardoor de veerkracht van de sector minder groot is. De verwachting is dat de culturele sector langer corona steun nodig zal hebben.
Nieuwkomers
Alle veiligheidsregio’s hebben de opdracht gekregen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In Zaanstad zijn we in de eerste weken begonnen met een crisisnoodopvang in Taets. Momenteel vangen we Oekraïense vluchtelingen op in Zaandam op twee riviercruiseschepen en een voormalig schoolgebouw en in een groot huis in Wormerveer. Ook vangt een groot aantal gastgezinnen nog steeds vluchtelingen op in hun eigen huis. Het plan om ruim 1000 plekken te realiseren op een zeeferry bleek helaas niet uitvoerbaar door technische beperkingen en te hoge stikstofuitstoot. Daardoor is het Zaanstad nog niet gelukt de beoogde taakstelling te halen. Om dat alsnog te doen, onderzoeken we nu de haalbaarheid van het realiseren van ongeveer 700 plekken op nog eens drie of vier riviercruiseschepen in Zaandam.
Door de crisis in Ter Apel is de Veiligheidsregio gevraagd een bijdrage te leveren met crisisnoodopvang. Gemeente Zaanstad heeft drie maanden asielzoekers opgevangen in de indoorhal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft en nog enkele dagen in het evenementengebouw van Taets op het Hembrugterrein. Daarna zijn de asielzoekers verhuisd naar een opvanglocatie in Purmerend.
De opvang van de asielzoekers in de Achtersluispolder is uitgebreid met een tweede boot en we onderzoeken de mogelijkheid om het aantal plekken tijdelijk nog verder uit te breiden. Met deze opvang verwachten we ruimschoots te voldoen aan de wettelijke taakstelling voor asielopvang die naar verwachting zal komen voor alle veiligheidsregio’s.
Tot slot werken we aan de realisatie van flexwoningen (zie ook programma 4) aan de Noorderveenweg in Assendelft. Daar kunnen maximaal 200 Oekraïense vluchtelingen uit gastgezinnen en de riviercruiseschepen naar doorstromen. Samen met de woningcorporaties willen we er ongeveer eenzelfde aantal jongeren en spoedzoekers huisvesten.
Sport
In 2022 zijn incidenteel extra middelen vanuit het Rijk beschikbaar gekomen om de negatieve impact van corona te dempen. Dit zetten we in om de sportaccommodaties betaalbaar te houden, verenigingen te ondersteunen en diverse doelgroepen weer in beweging te brengen, zoals kinderen en senioren. We verwachten dat de middelen vanuit het Rijk voor sport en bewegen vanaf 2023 worden ondergebracht in een gebundelde regeling, die gericht is op gezondheid, sport en bewegen en het versterken van de sociale basis.
Het Mulier Instituut heeft de toekomstige capaciteitsbehoefte aan sportaccommodaties voor de verenigingen onderzocht. Samen met de capaciteitsbehoefte voor het beweegonderwijs (gymlessen) kunnen we kijken hoe we binnen- en buitensportaccommodaties intensiever kunnen gebruiken, en waar uitbreiding eventueel in de toekomst nodig is.
Onderwijshuisvesting
Sinds de rapportage bij de Voorjaarsnota zijn weer mooie stappen gezet in de kwaliteitsverbetering van de onderwijsgebouwen. Het integraal kindercentrum (IKC) Overtuinen en basisschool Toermalijn zijn in gebruik genomen. De nieuwe school voor Dynamica XL is opgeleverd. De inspanningen zijn nu gericht op de renovatie en verduurzaming van het Sint Michael College. De nieuwe aanbesteding is inmiddels afgerond, de raad heeft ingestemd met indexatie over 2022 om opnieuw opdracht te kunnen gunnen.