Portefeuillehouder(s): Breunesse, Groothuismink, Onclin, Tuijn
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
In Zaanstad gaan wonen en werken van oudsher hand in hand. De kracht en vindingrijkheid die deze combinatie vraagt is kenmerkend voor het Zaanse DNA. Zaanstad investeert hierin door het versterken van ontwikkelingskansen, het verbeteren van de vestigingsvoorwaarden voor het aantrekken van nieuw en toekomstbestendig ondernemerschap en innovatiekracht. Een goede balans tussen wonen, werken, recreëren en kwalitatief hoogwaardige en duurzame voorzieningen maakt Zaanstad ook op de langere termijn tot een aantrekkelijke stad. Dat maakt het nog niet vanzelfsprekend dat iedereen meedoet in de maatschappij. Daarom bieden wij een vangnet voor inwoners die door omstandigheden niet zelfstandig in het eigen levensonderhoud kunnen voorzien en helpen hen om weer mee te kunnen doen. |
---|
Voortgang 2022
Stand van zaken Economie/ Toerisme
We werken aan de definitieve versie van de nieuwe Economische Visie. De gemeenteraad heeft een positieve zienswijze gegeven en heeft ons een aantal aandachtspunten meegegeven die we gaan verwerken.
Fysieke ruimte, stikstofruimte en ruimte op het elektriciteitsnet vormen o.a. beperkingen op de groei en verplaatsing van bedrijven in Zaanstad. We zijn momenteel uitvoering aan het geven aan de recent vastgestelde bedrijventerreinstrategie. In het kader van ruimte voor werken zijn we gestart met het ontwikkelen van een strategie functiemenging. De visie op het Zaanse deel van het Noordzeekanaalgebied nemen we op in de omgevingsvisie en bieden we via dit traject ter besluitvorming aan.
De samenwerking met Zaanstad-Maakstad is dit jaar vertaald in een samenwerkingsovereenkomst. De eerste stuurgroepbijeenkomst vindt dit najaar plaats.
Om uniformiteit van het winkelaanbod in het stadshart tegen te gaan en winkelleegstand als kans te benutten, werken we aan de ontwikkeling van een economische plintenstrategie met gebiedsprofielen.
Snel nadat de maatregelen van de corona-lockdown werden afgeschaald, trokken het toerisme en het bezoek aan de horeca weer aan. De inzet van de aanvullende Reuring subsidie zorgde hierbij voor een extra impuls door evenementen aan te jagen. Noemenswaardig is dat de bezoekers zich meer verspreiden over de stad en verschillende vormen van mobiliteit gebruiken. In het najaar vindt de eerste door de gemeente geïnitieerde toeristische bijeenkomst plaats om verschillende toeristische ondernemers met elkaar in contact te brengen.
Werk & Inkomen
Sinds april 2021 daalt het aantal uitkeringen gestaag door de grote werkgelegenheid en de continue inzet op de ontwikkeling van mensen. Ondanks deze daling zien we wel dat het tempo afvlakt waarin het aantal huishoudens dat afhankelijk is van een uitkering, daalt. Dat komt doordat de inwoners die nu nog geen werk hebben vrijwel altijd te maken hebben met complexe omstandigheden waardoor matchen veel aandacht vereist. Doordat er minder mensen recht hebben op een uitkering, daalt ook het BUIG- budget vanuit het Rijk.
Dit jaar verwachten we een financieel voordeel van ongeveer € 1 miljoen als gevolg van lagere WSW-loonkosten, doordat de daling van het aantal mensen met een WSW-indicatie al een aantal jaren sneller afneemt dan werd verwacht door het rijk. Deze middelen reserveren we voor de financiële gevolgen van de herijking Werkom.
Stand van zaken Duurzaamheid
Een toekomstbestendige en slimme energie-infrastructuur is een randvoorwaarde voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de Zaanse economie. In het afgelopen jaar is het capaciteitstekort op het elektriciteitsnetwerk een steeds groter knelpunt voor de ontwikkeling van de stad geworden. Wij hebben onze inzet versterkt om acute knelpunten op te lossen, lokale slimme oplossingen te faciliteren en om met Alliander te werken aan de structurele versterking van het netwerk.
Voor veel inwoners van de stad is door de gestegen energieprijzen de energierekening een (te) grote uitgave geworden en zijn investeringen in verduurzaming van de woning niet mogelijk. We hebben een integrale aanpak van energiearmoede vanuit de opgave kansengelijkheid en duurzaamheid ontwikkeld en voeren deze uit met een bijzondere uitkering van het Rijk (1,2 miljoen). Vanwege de toenemende omvang van de problematiek kunnen we deze aanpak met extra middelen (1,8 miljoen) van het Rijk verder ontwikkelen met een looptijd tot einde 2023. Daarnaast geven we meer aandacht aan het ontzorgen van alle bewoners bij de verduurzaming van hun woningen.
Stand van zaken Minima/ Armoede
Op basis van prognoses verwachten we een overschot op de openeinde-regelingen zoals de bijzondere bijstand, de collectieve zorgverzekering en de individuele inkomenstoeslag. Echter: het inschatten van de toekomstige vraag naar deze regelingen is gezien de huidige situatie van hoge inflatie en energieprijzen bijzonder moeilijk.
In 2022 zijn we gestart met de lokale aanpak van energiearmoede. Ook ontvangen lage inkomens (tot 140% van de bijstandsnorm) een energietoeslag in 2022. Desondanks maken de energieproblematiek en de algehele inflatie samen dat een steeds groter wordende groep huishoudens financieel in de problemen dreigt te komen. Tot september 2022 zijn echter nog geen noemenswaardige stijgingen zichtbaar geweest in het aantal vroegsignalen van schulden, het aantal schulddienstverleningstrajecten of hulpvragen bij de wijkteams. Voor het eerst in september signaleren de wijkteams een toename van hulpvragen. We verwachten dat deze trend in het najaar zal doorzetten.
Door het eindigen van de corona gerelateerde regelingen en de beoogde terugvordering van verleende steun, verwachten we een extra toestroom van ondernemers die schulddienstverlening nodig zou hebben. Hiervoor zijn uit de coronagelden middelen beschikbaar gesteld. Gelukkig is gebleken dat minder ondernemers gebruik hoeven te maken van onze schulddienstverlening dan we op voorhand hadden gedacht. Vermoedelijk is dit onder andere het gevolg van het besluit van het kabinet om de bestaande betalingsregeling te versoepelen voor bedrijven die tijdens corona een belastingschuld hebben opgebouwd. Daarnaast is het echter ook zo dat ondernemers het accepteren van hulp zolang mogelijk uitstellen tot ze het echt niet meer redden. Het college verwacht dat zij in de komende periode door hoge energiekosten en inflatie alsnog bij de gemeente zullen gaan aankloppen.