Portefeuillehouder(s): Groothuismink, Van der Laan, Onclin
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
In Zaanstad willen we dat alle inwoners kunnen meedoen, zo veel mogelijk op eigen kracht, met behulp van het eigen netwerk en een krachtige buurt. Goed en toegankelijk onderwijs is het fundament waarop kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontplooien en leren om in een context van diversiteit samen te leven. Leefbare wijken zijn een belangrijke voorwaarde om Zaankanters gezond en waardig ouder te laten kunnen worden. Waar bewoners, jong en oud, hindernissen ervaren in het meedoen, of dreigen te vereenzamen, bieden we ondersteuning; licht waar mogelijk, zwaarder en specialistisch indien nodig. Er ligt een stevige opgave om de zorg betaalbaar en toekomstbestendig te houden. |
---|
Voortgang 2022
Jeugd
Begin dit jaar is de wetswijziging woonplaatsbeginsel van kracht geworden. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet regelt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Het bepaalt ook welke gemeente de jeugdhulp betaalt. Er zijn in dit kader meer jeugdigen met jeugdhulp naar Zaanstad toe gekomen dan vertrokken. Samen met de indexatie (hogere lonen voor jeugdhulpverleners) verklaart dit deels de kostenstijging van de specialistische jeugdhulp.
In januari dit jaar is het beleidskader jeugd vastgesteld. Bij het vaststellen van dit beleidskader hebben wij ook toegezegd een uitvoeringsagenda Jeugd op te stellen, samen met stakeholders. Het opstellen van deze uitvoeringsagenda is vertraagd en wij verwachten nu deze uitvoeringsagenda in 2023 te kunnen presenteren.
In 2019 heeft de Rekenkamer het rapport Jeugdhulp in Zaanstad gepubliceerd, met een groot aantal aanbevelingen om de sturing op de jeugdhulp te verbeteren. Al deze aanbevelingen zijn inmiddels doorgevoerd zodat onze sturing op de specialistische jeugdhulp duidelijk is verbeterd.
Met het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming (Blijvend Veilig) werken we aan het verbeteren van de jeugdbeschermingsketen. Dit doen we samen met de regionale zorgpartijen en het lokale jeugdteam. Voor de implementatie van het toekomstscenario is vanuit de regio ook subsidie aangevraagd bij het Rijk waarbij Zaanstad een grote kans maakt pilotgemeente te worden.
Het team toezicht Wmo/Jeugdwet is inmiddels uitgebreid met 2,8 fte. Daarmee is de beoogde uitbreiding (4,5 fte) nog niet helemaal gerealiseerd, maar dit heeft al wel geleid tot meer onderzoeken naar rechtmatige en kwalitatieve zorgvoorzieningen, met zichtbare resultaten zoals aangepaste indicaties, herstelde zorg en verbeterafspraken met zorgaanbieders. Ook werken we aan algeheel controleplan voor toezicht op de Jeugdwet, waar alle vormen van controles (waaronder fraude) worden gewaarborgd.
Onderwijs
In samenspraak met partners werken wij aan het opzetten van een onderwijsonderzoeksagenda. Deze onderzoeksagenda wordt gekoppeld aan de onderwijsagenda.
Vanuit het onderwijsachterstandenbeleid werken we momenteel aan het bijstellen van de subsidieregeling Voorschoolse voorzieningen en onderwijsachterstandenbeleid. Deze bijstelling moet enerzijds meer ruimte bieden voor maatwerk en anderzijds leiden tot beter werkbare afspraken met betrekking tot de verantwoording van de partners hierover.
Voor de zomervakantie hebben we de raad geïnformeerd over de aangepaste begroting van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Deze aanpassing was gedaan naar aanleiding van de verlenging van de bestedingstermijn van het NPO. Door deze verlenging is het mogelijk om bijvoorbeeld de jongerenwerkers in het onderwijs en SK-coaching te continueren in Zaanstad.
In maart is de raad geïnformeerd over het aannamebeleid. Daarin werd geconcludeerd dat diverse schoolbesturen geen gezamenlijk vastgesteld aannamebeleid hebben, maar dat de criteria die zij hanteren grotendeels overeenkomen.
Tenslotte is de nieuwe overeenkomst voor het doelgroepenvervoer per 1 augustus 2022 gestart.
Zorg & Ouderen
Binnen de Strategische agenda ouder worden werken we met woonadviseurs. Door de coronamaatregelen zijn veel woonadviseurs als vrijwilliger afgehaakt. Wij onderzoeken of advisering over kleine, technische aanpassingen in huis ook door andere vrijwilligers, zoals de Fix brigade of de Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA's), kan worden meegenomen.
Het aantal plekken waar een Huiskamer (inloop GGZ) is gerealiseerd is in 2022 gegroeid tot 7, waaronder een Huiskamer voor Jongeren.
In 2022 heeft een tussenevaluatie van Housing First plaatsgevonden. De deelnemende zorgpartijen en de gemeente zijn positief over de ontwikkelingen. De definitieve evaluatie van Housing First vindt plaats in 2023.
Voor de realisatie van de Kortdurende Opvang is een verbouwing nodig. De verbouwing van het beoogde pand kan pas plaatsvinden als de huidige bewoners (tijdelijk) elders worden opgevangen. De verplaatsing van de huidige bewoners kan niet in 2022 plaatsvinden, zodat het jaar van de realisatie van de Kortdurende Opvang verschuift naar 2023.
Voor het onderdeel Opvang Jongvolwassen Dak- en Thuislozen onderzoeken we of deze opvang in aantal kan worden uitgebreid en kan plaatsvinden in een centraal gelegen locatie. De realisatie van deze vernieuwde opvang zal plaatsvinden in 2023.
Zorg & Veiligheid
Met behulp van subsidie van ZonMW is begin 2022 een Wijk-GGD aangetrokken, die tezamen met partners zoals het Leger des Heils en Stichting Surant uitvoering geeft aan de persoonsgerichte aanpak van personen met overlastgevend gedrag in het Burgemeester in ’t Veldpark.
De pilot Buiten RIC van Stichting Surant is met twee jaar verlengd en zal eind 2022 tussentijds worden geëvalueerd. Vanaf juni 2022 is binnen de gemeente een regisseur Nazorg ex-gedetineerden aangesteld die volgens de verbeterde werkwijze specifiek voor deze doelgroep werkt. Op basis van een regionale subsidie van ZonMW wordt binnen de samenwerking ‘Allen voor Een’ gewerkt aan verbeterde samenwerking op regionaal niveau.
In 2022 is een vernieuwde regionale overeenkomst afgesloten, met prestatie-indicatoren en afspraken over het wachtlijstbeheer van Veilig Thuis. Een extern onderzoek wees uit dat structurele formatie-uitbreiding nodig is om de wachtlijsten blijvend terug te dringen. Op basis van een incidentele toedeling van extra regionale DUVO middelen zet Veilig Thuis in op de werving van extra personeel. Veilig Thuis wordt meegenomen in het huidige GGD 3.0 onderzoek, waarvan de resultaten naar verwachting eind 2022 bekend zijn.
In 2022 (en 2023) geven we met gemeenten en partners in de regio Zaanstreek-Waterland uitvoering gegeven aan de gehonoreerde subsidieprojecten van ZonMW (Zorg & Veiligheid - domein overstijgend samenwerken). Onder andere zetten we in op de aanpak van notoire overlastgevers, risicotaxatie, privacy & gegevensdeling en een dashboard Zorg & Veiligheid. De doorontwikkeling van de activiteiten in het kader van preventie, vroegtijdige signalering en melding, incl. de ervaringen met de Crisiskaart GGZ, worden meegenomen in het traject van de Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. Hiervoor is in september 2022 een subsidieaanvraag ingediend bij ZonMw.