Portefeuillehouder(s): Hamming, Van der Laan, Slegers, Onclin, Tuijn, Breunesse
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
Zaanstad werkt samen met inwoners, ondernemers en partners aan een veilige en toekomstbestendige stad. Hierbij hanteren we een praktische doe-mentaliteit: niet wegkijken maar aanpakken waar nodig. We zijn actiegericht om misstanden te voorkomen én aan te pakken. We hebben oog voor de effecten van ontwikkelingen als verstedelijking, klimaatverandering en technologisering en passen onze werkwijze daarop aan. Voor inwoners en ondernemers biedt Zaanstad een niveau van dienstverlening dat aansluit bij hun behoefte en bij de ontwikkelingen in de stad. Met de digitalisering van de dienstverlening voldoen we aan de verwachting van inwoners dat producten en informatie altijd en overal kunnen worden opgehaald. Tegelijkertijd hebben we aandacht voor hen die niet digitaal mee kunnen, ook in het licht van de vergrijzing. |
---|
Voortgang 2022
Ontwikkelingen vluchtelingen crisis
Naast de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vangen we nu ook andere vluchtelingen op. Dit als gevolg van de opdracht vanuit het Rijk en om de crisissituatie in Ter Apel te ontlasten. De doelgroep in Zaanstad is daardoor veel breder geworden. Daarom is er meer inzet nodig vanuit vergunningen, toezicht en handhaving en Dienstverlening (KCC en Burgerzaken). Door de inzet voor opvang van vluchtelingen, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt, is de hoge werkdruk binnen de organisatie nog groter geworden. Dit leidt tot achterstanden en een iets andere focus. Ook de achterstanden bij de belangrijkste handhavingstaken lopen we zo niet in.
Verdere voortgang 2022
De extra inzet voor de vluchteling leidt tot crisisregistratie, extra inschrijvingen (BRP) en verhuizingen (BRP). Daarnaast zien we na de Covid-19 periode een stijging van de afgifte van het aantal reisdocumenten en rijbewijzen. Dit alles heeft invloed op de kwaliteit van de dienstverlening. Ook lopen de wachttijden voor het maken een afspraak regelmatig op.
De huidige maatschappelijke ontwikkelingen hebben ook invloed op het Klant Contact Centrum (KCC). De afgesproken servicelevels staan al langere tijd onder druk.
De stad groeit, en daarmee ook de vragen van inwoners. Zowel via social media als telefonie komen steeds vaker vragen en verzoeken binnen. Onderbezetting in de organisatie en afnemende bereikbaarheid leiden ertoe dat terugbelverzoeken niet tijdig worden opgepakt waardoor inwoners opnieuw contact opnemen met de gemeente.
Dit geheel leidt tot verhoging van de werkdruk en langdurige uitval van medewerkers voor inzet bij het KCC. Door middel van inhuur voor alle kanalen doen we zoveel mogelijk om de dienstverlening op peil te houden.
Het DSO is een randvoorwaarde voor het slagen van de doelstellingen van de Omgevingswet (Ow). Met ingang van 1 juli 2023 treedt (vooralsnog) de Ow en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. De Eerste Kamer zal niet eerder dan oktober 2022 hierover definitief uitsluitsel geven. We gaan door met de implementatie van de Omgevingswet (Ow) en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). We zetten stevig in vanuit de VTH-keten om tijdig klaar te zijn met onze systemen, processen en inrichting zodat we vergunningsaanvragen van initiatiefnemers kunnen ontvangen en verwerken. Ook werken we aan goede communicatie op de website Zaanstad.nl. Door de extra inzet die dit vraagt ontstaat spanning op de processen van verwerken van de huidige vergunningaanvragen, toezicht en handhaving. Extra inhuur moet ervoor zorgen dat zowel de implementatie van de stelselwijziging Ow en Wkb als de huidige processen goed en tijdig uitgevoerd worden.
We kunnen niet inschatten of er, net als in 2010 bij de Wabo, in aanloop naar het nieuwe stelsel Ow en Wkb meer vergunningaanvragen binnenkomen omdat initiatiefnemers onzekerheid willen voorkomen die het nieuwe stelsel met zich meebrengt.
We houden toezicht op het verbod op kamerverhuur in Zaandam-Oost. In de rest van de stad volgen we de meldingen en vergunningaanvragen hieromtrent op.
Zo kunnen we de weinige beschikbare woningen beschikbaar houden voor bijvoorbeeld gezinnen. Via het Volkshuisvestigingsfonds is extra handhavingscapaciteit beschikbaar gekomen voor handhaving op kamerverhuur en splitsen van woningen. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het lastig om die extra capaciteit in te vullen.
Door corona is het afgelopen jaar minder inzet geweest op het handhaven van foutgeparkeerde fietsen en scooters. Hierdoor zijn uiteindelijk minder fietsen weggehaald. Ook de personele problemen binnen het team Fietsenhandhaving leidden tot het minder verwijderen van fietsen. Vanaf 1 oktober zijn alle formatieplekken weer ingevuld en dan gaan wij er vanuit dat de fietsenhandhaving weer functioneert zoals dat hoort.
De gemeente maakt een sterke vuist in de aanpak van ondermijning. Het gaat hierbij o.a. om het sluiten van drugspanden. Door de nieuwe jurisprudentie rondom het sluiten van drugspanden stagneert de handhaving. We kunnen minder makkelijk panden sluiten. Daarom passen we ons beleid rondom het sluiten van drugspanden (artikel 13 B) aan. We trekken hierbij samen op met meerdere andere Noord-Hollandse gemeenten. Het nieuwe beleid leggen we in Q2 van 2023 aan het bestuur voor.
Voor de Bibob-toetsen vernieuwen we ook het beleid. Dit vanwege de aankomende veranderingen in het landelijke beleid. Tegelijk met het beleid passen we ook de werkprocessen aan. In Q1 van 2023 bieden we het aangepaste beleid aan bij het bestuur.
De landelijke wietpilot loopt vertraging op. De proef gaat pas van start in Q2 van 2023. Eerst moet het Rijk de knelpunten die de aangewezen telers buiten Zaanstad ervaren, oplossen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om telers die geen vergunning of bankrekening krijgen. Zaanstad heeft verder geen bemoeienis met de telers, alleen met de coffeeshops die bij de telers moeten gaan inkopen.
In augustus is het Regionale prostitutiecontroleteam in Zaanstreek-Waterlang gestart. Dit team houdt toezicht op legale/illegale prostitutiebedrijven. In verschillende regio’s in Noord-Holland zijn controle teams opgericht. Zaanstad coördineert het team voor de regio Zaanstreek-Waterland.